Toptalent en meesterpianist: Nikola Meeuwsen en Igor Roma

Met Klassiek op het Amstelveld willen wij professionele topmusici koppelen aan jong talent, om hen daarmee extra te inspireren en te steunen in hun ontwikkeling. Tijdens de komende editie zal bijvoorbeeld het Amsterdam Sinfonietta samenwerken met zestien jonge strijktalenten én de jonge sopraan Laetitia Gerards begeleiden, en zal het Euregio Jeugdorkest met topvioliste Simone Lamsma optreden in de avond. Maar er gaat nog veel meer bijzonders gebeuren op zaterdag 17 september.

Speciaal voor de vierde editie van festival Klassiek op het Amstelveld komt de Italiaanse meesterpianist Igor Roma naar Nederland om op te treden samen met toptalent Nikola Meeuwsen (14).

Nikola Meeuwsen is een van Nederlands opvallendste jonge pianotalenten. In 2012 won hij tijdens het Steinway Concours in Amsterdam de eerste prijs en de publieksprijs, op tienjarige leeftijd. In 2014 won hij het Koninklijk Concertgebouw Concours. Igor Roma won verschillende prijzen in (inter)nationale pianocompetities, zoals bij de vierde editie van het Internationaal Frans Liszt Pianoconcours in Utrecht, waar hij in 1996 de eerste prijs en de persprijs ontving. Igor trad op in o.a. de Serie Meesterpianisten in het Concertgebouw.

Tijdens dit bijzondere optreden laat eerst het toptalent zijn kunsten zien aan de grootmeester en speelt daarna de meester in antwoord op de jonge pianist. Samen presenteren zij vervolgens als duo een stuk dat speciaal voor hen – voor leerling en meester – geschreven is.

Nederlandse componist Alfred Momotenko schreef voor deze twee pianisten Les vingt doigts, een stuk voor vier handen dat geïnspireerd is door het thema leerling-meester en Igor Stravinsky’s stuk Les cinq doigts uit 1921 (precies 95 jaar geleden). Elk van de vier handen in het stuk staat symbool voor een fase in het leven van een meesterpianist: de verrijkte meester, de jonge meester, de legendarische meester en de verfijnde meester.

De première van dit stuk zal plaatsvinden tijdens de vierde editie van Klassiek op het Amstelveld op 17 september 2016.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *