Klassiek op het Amstelveld

14 & 15 september 2019

Werk Hendrik Andriessen te horen op geboortedag

Dit jaar valt ‘Klassiek op het Amstelveld’ samen met de geboortedag van de Haarlemse organist en componist Hendrik Andriessen (17 september 1892 – 12 april 1981). Hendrik was een broer van pianist Willem Andriessen en beeldhouwer Mari Andriessen. Hij was vader van twee zonen die ook componist werden: Jurriaan en Louis Andriessen.

Unieke samenwerking
Tijdens het Educatieve programma Hand in hand met de maestro, op 18 september, voert het Nederlands Jeugd Strijkorkest, o.l.v. Carel den Hertog in De Duif een werk van Hendrik Andriessen uit 1935 uit: Variaties en Fuga op een thema van Johann Kuhnau. Het orkest wordt aangevuld met de jonge strijkers (voor de meeste van hun is het de eerste orkest ervaring en komen uit het hele land) die zich voor de workshop met NJSO hebben opgegeven. Tijdens de workshop wordt er aan dat stuk van H. Andriessen gewerkt. Hier hier voor meer info. Om 18.30 vindt een gezamenlijke presentatie van dat stuk plaatst voor ouders en alle geïnteresseerden. De presentatie is gratis.

Het is zijn enige werk voor strijkorkest. Hij werd daartoe geïnspireerd door de Partita nr. 6 uit de Neuer­Clavier­Übung uit 1692 van Johann Kuhnau. Hendrik vertaalde het thema van Kuhnau naar modernere muziek, met onder andere parallelle kwinten.

Het werk is geschreven voor het Utrechtsch Studenten Concert, dat in 1935 zijn lustrum vierde, en is opgedragen aan de toenmalige dirigent, Bert van Lier. Gedurende de Tweede Wereldoorlog was het werk niet te horen. Hendrik Andriessen en zijn broers hadden zich niet aangesloten bij de Kultuurkamer van de nazi’s. Dat leidde voor Hendrik Andriessen tot een verbod op uitvoering van zijn werk en gijzeling door de Duitsers.

Extra bijzonder is dat de kleindochter van Hendrik Andriessen meewerkt aan Klassiek op het Amstelveld.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2019 Klassiek op het Amstelveld

Thema door Anders Norén