Nieuws

Elfjarig talent speelt voor Poetin en Macron
Alexandra Dovgan, het elfjarige pianotalent uit Moskou, ging na haar deelname aan International Grand Piano Competion viraal met haar optreden. Ook de president van Rusland was haar optreden niet ontgaan en nodigde Alexandra uit bij hem te komen spelen in Sint Petersburg. Hier was ook Macron, president van Frankrijk aanwezig die op zijn beurt Alexandra uitgenodigd heeft een privéconcert te geven bij hem. En nu komt dit jonge talent naar Nederland. Op 15 september is zij te zien op het Amstelveld met een solo van 15 minuten, een unieke kans voor iedereen om haar te zien spelen.

Alleen maar winnaars
Tijdens het open podium op zaterdag 15 september treden er allemaal jonge talenten op die over de hele wereld concours gewonnen hebben. De jongeren komen o.a. uit Zweden, Oekraïne, Rusland, Roemenië, Duitsland en Oostenrijk. Ze krijgen allemaal 6 minuten om op te treden. Solo’s om niet te missen, deze kleine sterren zijn de toekomst. Het open podium begint om 10.00 uur

Klassiek op het Amstelveld presenteert gratis lunchconcert in Concertgebouw
Sinds jaar en dag vindt er wekelijks om 12.30 uur in de Grote of Kleine Zaal van Het Concertgebouw een gratis lunchconcert plaats. Op woensdag 12 september presenteert Klassiek op het Amstelveld het Barokensemble van de Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien. Het ensemble brengt het volgende programma:

  • Lully – Marche de Savoye. Premiere Air des hautbois (uit ‘Marches pour le régiment de Savoie’, LWV 66)
  • Paisible – Suite uit het manuscript van Anna Stuarts hobo-ensemble
  • Paisible – Suite uit het manuscript van Anna Stuarts hobo-ensemble
  • Paisible – The Queen‘s Farewell in four parts (uit ‘The Sprightly Companion’)
  • Purcell – A Collection of Ayres, Compos‘d for the Theatre and upon other Occasions

Voor dit Lunchconcert in de Kleine Zaal heeft u een toegangskaart nodig. Deze worden op de dag zelf vanaf 11.30 uur bij de ontvangstbalie gratis uitgegeven (1 kaart per persoon). Zijn er geen kaarten meer beschikbaar dan weet u meteen dat de zaal al vol is. De deuren van de zaal gaan ongeveer dertig minuten voor aanvang van het concert open. De kaarten voor het Lunchconcert zijn ongeplaceerd.

Bijlmer Steelband Kids winnaar Amsterdamse Muziekprijs 2018
De Bijlmer Steelband Kids wonnen dit jaar de Amsterdamse Muziekprijs en sluiten op zaterdag het open podium van Klassiek op het Amstelveld af. Van 13.30 uur tot 14.00 uur rocken deze kids van het podium.

Première Do not sing for me, my beauty
In het voorprogramma van het slotconcert wordt de film Do not sing for me, my beauty voor het eerst vertoond. Do not sing for me, my beauty is een artistieke videoclip waarin film en klassieke muziek worden gecombineerd. Met de klanken van Ne poj krasavitsa pri mne, van de componist Sergei Rachmaninoff, zien we in de videoclip de ontwikkeling van een jonge vrouw. Ze zingt over de pijnlijke en mooie herinneringen van de verborgen kant van haar karakter. Het masker voor de buitenkant en het verborgen aspect van de persoonlijkheid worden weerspiegeld op een melancholische manier in een rijkdom aan water en groene bladeren, en door haar rode haar en witte huid.

De videoclip is in Schotland opgenomen. Water symboliseert emoties en het onderbewustzijn. Onderdompelen in water reflecteert het overweldigende gevoel van emoties – ook de donkere emoties. Met zijn rotsachtige landschap, kustlijnen, flora en fauna was Schotland de perfecte locatie om de sfeer en het thema van de videoclip te ondersteunen.

Laetitia Gerards en Nina Kollof vertolken de hoofdrollen in de videoclip.

Klassiek op het Amstelveld is vereerd dat de première plaatsvindt tijdens het slotconcert van het festival.

Trompetist/aanvoerder van het Koninklijk Concertgebouworkest treedt op tijdens Klassiek op het Amstelveld
De Italiaan Omar Tomasoni is solotrompettist van het Koninklijk Concertgebouworkest sinds augustus 2013. Tomasoni studeerde cum laude af aan het conservatorium van Brescia, waarna hij snel carrière maakte door de positie van solotrompettist te vervullen bij onder meer het Orchestra Filarmonica della Scala, het Janáček Festivalorkest en – van 2004 tot 2008 – het Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino onder leiding van Zubin Mehta.

Omar Tomasoni remplaceerde bij het Koninklijk Concertgebouworkest, het Mozart Orchestra en het Mahler Chamber Orchestra. Sinds 2008 was hij solotrompettist bij het orkest van Santa Cecilia in Rome onder Antonio Pappano.

Wegens zijn verdiensten als actief lid van het European Union Youth Orchestra werd hem in 2003 de bronzen medaille van de Italiaanse Republiek toegekend. Omar Tomasoni is een fervent kamermusicus. Zo is hij lid en medeoprichter van het eclectische blaaskwintet Italian Wonderbrass.

Omar Tomasoni speelt zaterdagavond om 21.00 uur solo op het hoofdpodium.