Zaterdag 17 & zondag 18 september
Vierde editie 2016
Deze editie, geopend door Daniele Gatti, stond in het teken van unieke samenwerkingen tussen jonge artiesten en professionals. Voor de opening van het Hoofdprogramma kwam Niek Baar (winnaar Kersjesprijs 2015) speciaal uit Berlijn om samen met het Nederlands Jeugd Strijkorkest de Vier Seizoenen van Astor Piazzolla te spelen.

Ook kreeg de winnaar van het Koninklijk Concertgebouw Concours 2016, Anna Kuvshinov (9 jaar), als prijs een optreden tijdens Klassiek op het Amstelveld.

Nog een voorbeeld van een bijzondere combinatie van professional en jeugd was de samenwerking van meesterpianist Igor Roma en jong pianotalent Nikola Meeuwsen. Speciaal voor het festival en deze artiesten had de Nederlandse componist Alfred Momotenko een stuk geschreven voor vier handen, met het thema “meester en leerling”.

Voor het eerst sinds de oprichting van het Amsterdam Sinfonietta werd het orkest uitgebreid met zestien topstrijktalenten, een idee bedacht door hun artistiek leider en violiste Candida Thompson. Ook werd de jonge, veelbelovende sopraan Laetitia Gerards begeleid door Amsterdam Sinfonietta.

In het kader van internationale uitwisseling, presenteerde Klassiek op het Amstelveld een bijzondere samenwerking tussen Musik und Kunst Privatuniversität Wien (Oostenrijk) en het Koninklijk Conservatorium Den Haag. In de zomer reisden de studenten van beide conservatoria heen en weer om twee nonetten tot in de puntjes voor te bereiden.

Een andere geweldige samenwerking was die tussen het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) en jongNBE samen met de jonge ster Nora Fischer. Ook hadden zij te gast de Syrische toptalenten en zusjes Jawa Manla (ud en zang) en Shaza Manla (qanun).

Daarna volgden optredens van toptalent Noa Wildschut en de internationale ster Simone Lamsma, begeleid door het Euregio Jeugdorkest met honderd jonge musici uit Duitsland, Nederland en België.

Grande Finale
De avond werd traditiegetrouw afgesloten met het Slavenkoor uit Opera Nabucco, dit jaar uitgevoerd door het Euregio Jeugdorkest, het Nationaal Gemengd Jeugdkoor, het Nederlands Blazers Ensemble, Simone Lamsma, Noa Wildschut, Laetitia Gerards, onder leiding van dirigerende presentator Dominic Seldis.

Overzicht van het Hoofdprogramma 2016 (klik om te lezen)

programma-2016-1programma-2016-2

Onze speciale dank gaat uit naar
Elena Kazakova, Fons van Westerloo, Sigrid van Aken, Henk van der Meulen, Gervaise Coebergh, Gert Jan van der Hoeven, Hollis Kurman, Sjoerd van den Berg, Hessel Dik, Margo Hoogesteyn-Mesker, Sander Smeets, Petra van Laere, Dominique Citroen, Ron Bol, Sophia Sanders, David Kops, Mario van der Zwan, Ricardo Wijngaarde, Maartje Lammerse, Lex Boogaarts, Marion & Henk Pothoff, Arthur C. Hendriks, Peike Pleijzier, Ellen Koopmans, Dick Loman, Lunchcafé Klaver 4, Na Siam Thai Restaurant, Frans Sedee, Cynthio Korlvinke

& alle enthousiaste vrijwilligers!

Met grote dank aan
Subsidiënten en fondsen
subsidiënten 2016 res

Partners en sponsors

partners 2016 res
Mediapartner
classic 2016
Artistieke partners
partner 2016 res