Klassiek op het Amstelveld

14 & 15 september 2019

Hand in hand met de Maestro en het NJSO

Doe mee met het NJSO!

“Hand in hand met de Maestro” is de titel van het educatieprogramma op de tweede festivaldag van Klassiek op het Amstelveld op zondag 18 september 2016. Op deze dag staan de twee kerklocaties naast het Amstelveld, De Duif en de Amstelkerk, compleet in het teken van workshops, masterclasses en familieconcerten voor jong en oud.

Een van deze workshops wordt gegeven door dirigent Carel den Hertog. Jonge strijkers tussen 12 en 20 jaar krijgen een workshop inclusief eindpresentatie voor ouders en publiek van Carel den Hertog samen met het Nederlands Jeugd Strijkorkest. In de workshop wordt er gewerkt aan klankvorming, balans tussen initiatief tonen en aanpassen aan de groep, intonatie en leren kijken naar de dirigent. Speelplezier staat voorop!

Er wordt aan de Kuhnau-variaties van Hendrik Andriessen gewerkt. Bekijk hier de partijen (ter voorbereiding op de workshop!) voor eerste viool, tweede viool, altviool, cello en contrabas.

Ben jij (of ken jij) een jonge strijker tussen 12 en 20 en zou je mee willen doen aan deze workshop? Meld je aan en doe mee!

De workshop vindt plaats op zondag 18 september van 16.30 tot 19.00 in de De Duif in Amsterdam. Deelnemers € 5,-, ter plaatse CASH te voldoen, bezoekers gratis.

Meer weten? Volg ons op Facebook en Twitter voor de laatste updates over ons programma!

Geboortedag Hendrik Andriessen valt samen met Klassiek op het Amstelveld

Dit jaar valt ‘Klassiek op het Amstelveld’ samen met de geboortedag van de Haarlemse organist en componist Hendrik Andriessen (17 september 1892 – 12 april 1981). Hendrik was een broer van pianist Willem Andriessen en beeldhouwer Mari Andriessen. Hij was vader van twee zonen die ook componist werden: Jurriaan en Louis Andriessen.

Tijdens het Educatieve programma Hand in hand met de maestro, op 18 september, voert het Nederlands Jeugd Strijkorkest, o.l.v. Carel den Hertog, met jonge strijkers in De Duif een werk van Hendrik Andriessen uit 1935 uit: Variaties en Fuga op een thema van Johann Kuhnau.

Het is zijn enige werk voor strijkorkest. Hij werd daartoe geïnspireerd door de Partita nr. 6 uit de Neuer­Clavier­Übung uit 1692 van Johann Kuhnau. Hendrik vertaalde het thema van Kuhnau naar modernere muziek, met onder andere parallelle kwinten.

Het werk is geschreven voor het Utrechtsch Studenten Concert, dat in 1935 zijn lustrum vierde, en is opgedragen aan de toenmalige dirigent, Bert van Lier. Gedurende de Tweede Wereldoorlog was het werk niet te horen. Hendrik Andriessen en zijn broers hadden zich niet aangesloten bij de Kultuurkamer van de nazi’s. Dat leidde voor Hendrik Andriessen tot een verbod op uitvoering van zijn werk en gijzeling door de Duitsers.

Extra bijzonder is dat de kleindochter van Hendrik Andriessen meewerkt aan Klassiek op het Amstelveld.

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2018 Klassiek op het Amstelveld

Thema door Anders Norén