Klassiek op het Amstelveld

12 & 13 september 2020

Sasha Witteveen

Sasha Witteveen begon op tienjarige leeftijd met contrabas nadat ze zag hoe grappig Jack Lemmon de contrabas bespeelde in de film Some Like It Hot.In 2014 nam ze deel aan het Tv-programma Het Orkest van Nederland, waarbij ze in de finale belandde en optrad in de Grote Zaal van Het Concertgebouw. Na één jaar was dit haar motivatie om door te stromen naar de Sweelinck Academie aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze les kreeg van Peter Leerdam. In augustus ‘18 begon Sasha te studeren aan de vooropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij KCO-lid Olivier Thiery.

Al snel nam de jonge soliste deel aan veel concoursen, zoals het Prinses Christina Concours (1eprijs tijdens nationale finale 2017), het Koninklijk Concertgebouw Concours (finalist in 2017), de International Youth Bass Competition in Lucca (1eprijs, 2018) en de Viennese Bass Days competition in Amsterdam (1eprijs, 2018).

Sasha is actief als solist en heeft concerten gegeven in o.a. Het Concertgebouw,  Philharmonie Haarlem en meer. Ze speelde op festivals zoals Klassiek op het Amstelveld, Wonderfeel en het Grachtenfestival. Afgelopen jaren soleerde ze met o.a. het Residentie Orkest, Con Brio en het Kennemer Jeugd Orkest waarmee ze ook op tournee ging naar Parijs, Compiègne en Antwerpen.

In kamer- en orkestmuziek is Sasha ook actief; ze heeft concerten gegeven met leden van het Koninklijk Concertgebouw Orkest, Amsterdam Sinfonietta en meer. Ze heeft in het NJSO gespeeld tot december ’18. In november 2018 was haar eerste tournee met de LGT Young Soloists en sindsdien maakt ze deel uit van het strijkersensemble waarmee ze concerten geeft in presigieuze zalen over de hele wereld in grote steden als Wenen, Hong Kong en Singapore.

Sasha heeft masterclasses gevolgd van o.a. Rick Stotijn, Matthew McDonald, Wies de Boevé, Dominic Seldis, Gary Karr en Burak Marlali.

Sinds 2016 bespeelt Sasha een contrabas uit de collectie van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. In februari 2019 kreeg ze van hun een contrabas in bruikleen gebouwd door Sergio Scaramelli in Ferrara.

© Foppe Schut

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2019 Klassiek op het Amstelveld

Thema door Anders Norén