Project Description

Nederlands Blazers Ensemble

Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) is een groep van ruim twintig topmusici die zo’n tachtig keer per jaar samenkomen om in binnen- en buitenland bijzondere programma’s te spelen. De gezamenlijke bezieling en honger naar avontuur drijft het NBE tot het maken van theatrale muziekprogramma’s die zelden onder één muzikale noemer te vangen zijn. Het ensemble combineert eigentijdse en oude muziek van alle soorten en maten en is altijd op zoek naar intrigerende samenwerkingen met musici uit andere culturen of spannende combinaties met andere disciplines.

Naast de concertseries op de Nederlandse podia, waaronder het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan ’t IJ, verzorgt het NBE ieder jaar het spraakmakende Nieuwjaarsconcert dat door de VARA op tv wordt uitgezonden. Ook wordt het ensemble regelmatig uitgenodigd voor bijzondere gelegenheden zoals staatsbezoeken in India, Thailand en Turkije, de fameuze PROMS-serie in de Royal Albert Hall in Londen en mocht het ensemble de dankbetuiging van H.K.H. Prinses Beatrix in februari 2014 programmeren en uitvoeren.

Het NBE neemt haar rol van cultuurinspirator en talentbegeleider zeer serieus. Het educatieprogramma reikt van het laten kennismaken met muziek tot het coachen van jong toptalent. Het NBE betrekt kinderen en jongeren daadwerkelijk bij de programma’s; ze zijn niet alleen publiek maar ook componist, muzikant, acteur, ontwerper en PR-medewerker. Het NBE blijft zelf ook jong door de instroom van jonge spelers uit de eigen kweekvijver jongNBE.