Project Description

Lidy Blijdorp is een jonge celliste met een enorme vertelkracht. Op de Amsterdamse Cellobiënnale werd zij geprezen vanwege haar ‘onthutsende muzikaliteit’. Opgeleid in Parijs behaalde ze haar master met de hoogste onderscheiding (1ière Prix avec félicitations, 2011). Momenteel rondt ze haar studie af ze bij Gary Hoffman aan de prestigieuze Chapelle Musicale Reine Elisabeth.

Lidy Blijdorp heeft gestudeerd bij Monique Bartels (Koninklijk Conservatorium, Den Haag) en Michel Strauss (Conservatoire National Supérieure de Paris). Daarnaast volgde ze lessen bij Anner Bijlsma, Dmitri Ferchtman en Richard Aaron.

Lidy behaalde prijzen bij diverse concoursen, zoals de Amsterdamse Cellobiënnale, het Grachtenfestival Conservatorium Concours, het SJMN, het Prinses Christina Concours en, met haar voormalig strijkkwartet Allegra, het Internationale Charles Hennen Concours. Onlangs ontving zij de Prix Ravel (Frankrijk)

Lidy geeft regelmatig recitals. Ze trad op tijdens festivals als de Amsterdamse Cellobiennale, het Grachtenfestival Amsterdam, het Janine Jansen Festival en het Internationale Kamermuziekfestival Schiermonnikoog.
Buiten Nederland trad ze o.a. op in Brussel (Bozar), Parijs (Theatre des Bouffes du Nord; Archives Nationales) en St Jean de Luz (Auditorium Maurice Ravel). In september 2015 gaf ze een Beethoven-recital met Maria Joao Pires in Madrid (Auditorio Nacional).

Als soliste speelde ze met verschillende orkesten. In 2013 soleerde ze met het State Hermitage Orchestra in St Petersburg (Theater van de Hermitage) met het celloconcert van Dvorak en een première van de componist Sergej Yevtushenko. Verder speelde ze onlangs met het Orchestre de Chambre de Wallonie (Beaux Arts, Brussel, 2014) en het Orchestre Philharmonique Royal de Liège (Flagey, Brussel; Salle Philharmonique, Liège, 2014). 

Lidy is tegelijk ook een zeer gepassioneerd kamermusicus. Van jongs af aan speelde ze al bij de Fancy Fiddlers, olv Coosje Wijzenbeek. Binnen kamermuziekverband trad ze op in New York (Sylff Chamber Music Seminar, Juilliard School), Italië (Chiesa di San Domenico, Recanati) en Zwitserland (Ftan Festival). Ze speelde samen met musici als Maria Joao Pires, Janine Jansen en Charles Neidich.

Lidy bespeelt de prachtige Italiaanse cello van Anner Bijlsma (Turijn, eind 19de eeuw), haar ter beschikking gesteld via het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.