Project Description

 Het Concertgebouw Kamerorkest werd in 1987 opgericht en is samengesteld uit leden van het Koninklijk Concertgebouworkest uit Amsterdam. Voor die tijd (vanaf 1957) droeg het de naam Amsterdams Kamerorkest. In die periode (van 1957 tot 1987) maakte het kamerorkest vele plaatopnames met verschillende dirigenten als André Rieu, Dr. Anton van der Horst en Marinus Voorberg.

Ook verleende het Concertgebouw Kamerorkest haar medewerking tijdens belangrij­ke nationale gebeurtenissen zoals de inhuldigingsplechtigheid van prinses Beatrix tot koningin der Nederlanden (30 april 1980) in de Nieuwe Kerk te Amsterdam en tijdens het bezoek van president Bush van de Verenigde Staten aan Nederland in 1989. Ook werd medewerking verleend tijdens de huwelijksdienst van Kroonprins Willem-Alexander en Maxima in de Nieuwe Kerk op 2 februari 2002.

Het buitenland toont eveneens grote belangstelling voor het Concertgebouw Kameror­kest. Recente optredens vonden plaats in België, Italië, Spanje, Duitsland, Finland, Portugal, Japan en India. In zomer 2018 staat een tournee naar Zuid-Amerika gepland en voorjaar 2019 concerten in de USA.

Het Concertgebouw Kamerorkest maak de laatste jaren ook regelmatig CD-opnames. De CD met de strijkkwartetten van Schubert/Mahler “Der Tod und das Mädchen” en Beethoven/Mahler op.95 werd in de BBC Music Magazine gehonoreerd met de hoogste onderscheiding (5 sterren) voor zowel uitvoering als opnamekwaliteit.

Met het nieuwe “Super-Audio-CD” systeem van PentaTone verschenen er inmiddels diverse SACD’s met werken van Mozart, Schubert ,Mendelssohn, Haydn en Tchaikovsky.

De CD van “het Huwelijk”werd bekroond met 3x platina.

In oktober 2017 staan CD opnames gepland met celliste Harriet Krijgh.

Enkele bekende solisten met wie het Concertgebouw Kamerorkest heeft opgetre­den zijn: Maria João Pires, Friedrich Gulda, Eliane Rodrigues, Lynn Harrel, Jaap van Zweden, Marietta Petkova, Vesko Eschkenazy, Ronald Brautigam, Emily Beynon, Janine Jansen, Mischa Maisky en Shlomo Mintz.