Project Description

Alexander Gavrylyuk (1984) begon zijn pianostudie op zevenjarige leeftijd. Zijn eerste concert gaf hij toen hij negen jaar oud was. In 1999 won Alexander Gavrylyuk de felbegeerde Eerste Prijs en de Gouden Medaille tijdens de derde editie van de Horowitz International Piano Competition.

Alexander Gavrylyuk werd in november 2000 door recensenten in Japan uitgeroepen tot “de beste zestienjarige pianist van het einde van de twintigste eeuw” toen hij de Eerste Prijs van de vermaarde Hamamatsu International Piano Competition won in een veld van deelnemers in de leeftijd van 16 tot 32 jaar. Alexander Gavrylyuk keert regelmatig terug naar Japan, voor een tournee en om te spelen in een uitverkochte Suntory Hall en Tokyo Opera City Hall. Zijn eerste twee cd’s heeft hij in Japan opgenomen.

In april 2005 won Alexander Gavrylyuk de Eerste Prijs, de Gouden Medaille èn de prijs voor Beste Uitvoering van een Pianoconcert van de wereldwijd befaamde Arthur Rubinstein International Piano Masters Competition in Tel Aviv. In datzelfde jaar registreerde VAI International zijn live-optreden tijdens het Miami International Piano Festival in de Verenigde Staten. Deze opname werd wereldwijd op DVD uitgebracht en ontving in de internationale pers beoordelingen van vier en vijf sterren. In mei 2007 heeft Alexander Gavrylyuk zijn tweede DVD met VAI in Miami opgenomen.

In mei 2010 maakte Alexander Gavrylyuk zijn succesvolle debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest en is sindsdien al drie keer teruggevraagd. Verder heeft Gavrylyuk nog gespeeld met onder andere het New York Philharmonic Orchestra, het Los Angeles Philharmonic Orchestra, het Warsaw Philharmonic Orchestra, het Moskou Philharmonisch Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Israel Philharmonic Orchestra, het Royal Scottish National Orchestra, het Bournemouth Symphony Orchestra, de Stuttgarter Philharmoniker, het Radio Filharmonisch Orkest, het San Antonio Symphony Orchestra, het Orchestra della Svizzera Italiana, het Brussels Philharmonic Orchestra en het Vancouver Symphony Orchestra.

Daarnaast heeft hij gewerkt met dirigenten als Herbert Blomstedt, Valery Gergiev, Vladimir Ashkenazy, Alexandre Bloch, Vladimir Jurowski, Alexander Lazarev, Sebastian Lang-Lessing , Vassily Petrenko, Leif Segerstam, Yuri Simonov, Hubert Soudant, Louis Langrée, Vladimir Spivakov, Vladimir Fedoseyev, Neeme Järvi, Osmo Vänska, Oleg Caetani, Rafael Payare, Markus Stenz, Gianandrea Noseda, Kirill Karabits en Adrey Boreyko.

Ook speelt hij in veel prestigieuze zalen waaronder het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam, de Musikverein in Wenen, de Wigmore Hall in Londen, de Tonhalle in Zürich en de Victoria Hall in Geneve.

Voor zijn interpretaties van de Russische componisten zoals Rachmaninoff en Prokofiev heeft Garvrylyuk veel lovende kritieken ontvangen. In mei 2013 heeft hij met het Orchestre de la Suisse Romande onder leiding van Neeme Järvi alle piano concerten van Rachmaninoff en diens Rapsodie gespeeld. Dit heeft hij ook gedaan met het Vancouver Symphony onder leiding van Bramwell Tovey als onderdeel van het Rachmaninoff festival aldaar (maart 2014).

 

Gavrylyuk gaat regelmatig op tournee door Japan en Azië, waar hij optreedt met orkesten als de NHK Symphony en de Seoul Philharmonic en recitals geeft in uitverkochte zalen van de Suntory Hall en de Tokyo Opera City. Ook keert hij regelmatig terug naar Rusland om te spelen met orkesten als het Russian National Philharmonic Orchestra en het Svetlanov Russian State Symphony Orchestra en in zalen zoals de Grote Zaal van het Conservatorium van Moskou en het Kremlin.    

 

Op dertienjarige leeftijd verhuisde Alexander Gavrylyuk naar Sidney, Australië, waar hij tot 2006 woonde. Hij heeft opgetreden met alle grote orkesten van Australië waaronder de symfonieorkesten van Melbourne en Sydney en het Tasmania Symphony Orchestra. Ieder jaar keert hij terug voor concerten en recitals.  

Van Alexander zijn ook een aantal cd’s verschenen. In november 2009 heeft hij de complete pianoconcerten van Prokofiev opgenomen en uitgevoerd met het Sydney Symphony Orchestra onder leiding van Vladimir Ashkenazy. In 2010 heeft Alexander beide pianoconcerten van Chopin opgenomen in Polen in het Wawel Kasteel. Verder heeft hij op het label Piano Classics een aantal cd’s uitgebracht met daarop werken van Rachmaninoff, Prokofiev en Skrjabin. Zijn meest recente cd, met daarop een live opname van   Mussorgsky’s Schilderijen van een tentoonstelling en Schumann’s Kinderszenen is wereldwijd door de pers geprezen.

Tijdens het Internationale Kamermuziek Festival Utrecht, waar Gavrylyuk in 2014 te gast was, heeft hij samengespeeld met violiste Janine Jansen. Dit klikte zo goed, dat dit een vervolg kreeg in 2016 met een duorecital in de Grote Zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam. Vorige maand traden zij op in Eindhoven en Arnhem, Londen (Wigmore Hall) en Bilbao. In november zullen zij hun recitalprogramma ook ten gehore brengen in Milaan en Rome.

In september 2016 heeft Gavrylyuk voor het tweede jaar op rij zijn opwachting gemaakt tijdens het Gergiev Festival en samen met Gergiev en het Rotterdams Philharmonisch orkest het Vierde én het Vijfde pianoconcert van Prokofiev uitgevoerd. Recitals staan dit seizoen (2016-2017) gepland in heel Europa (waaronder de serie Meesterpianisten en een debuut in de International Piano Series te Londen) en Noord-Amerika. Verder zal hij concerten geven met onder andere het Koninklijk Concertgebouworkest, het Vancouver Symphony Orchestra, het Orchestre National d’Île de France, het Noord Nederlands Orkest, het Utah Symphony Orchestra en het Cincinnati Symphony Orchestra (Azië tournee). Ook zal hij weer afreizen naar Australië om daar met diverse nationale orkesten op te treden.

Alexander ondersteunt verschillende liefdadigheidsinstellingen die gericht zijn op het helpen van jonge pianisten of kansarme kinderen . Dit zijn onder andere de Theme and Variations Young Pianist Trust in Australië als ook opportunity Cambodia, een instelling die voor huisvesting en educatie zorgt voor kansarme Cambodjaanse kinderen.

Alexander Gavrylyuk woont sinds kort met zijn gezin in Nederland.

Alexander Gavrylyuk is een Steinway Artiest.

Voor meer informatie zie ook: www.alexandergavrylyuk.com